Matfrågan vecka 21

Vem är författaren?

De hade landvind för en gångs skull, sträckte på ett slag mot Danska Liljan, fick lä bakom Böttö fyr och lät draggen gå. I vanliga fall tyckte Simon inte om att fiska, men i dag passade det långdragna väntandet vid dörjen honom.

Han var rädd för tanken han haft om Karin vid frukost­bordet, att han hatade henne, så han sade sig medan han stirrade på reven i vattenbrynet, att han inte menat henne. Han hade menat Ågrenskan, Isaks jävla morsa, tant Jönsson i speceri­affären, som kommit på honom en gång när han knyckt en kola och tant Äppelgren, som inte var klok och bara städade och en gång hade anklagat honom för att palla äpplen i hennes träd­gård.

Sedan tänkte han på tant Inga och kände att henne hatade henne allra mest, trots att hon aldrig gjort honom något. Han såg hennes feta ansikte framför sig och blicken som alltid gled undan. - Hon är en subba, mumlade han och var förvånad över hur stark hans avsky var när han tänkte på henne där i det skitiga torpet. Men sedan såg han den långa sjön och hörde suset från skogen och i nästa stund hade han hjärtklappning och visste att han var nära något mycket farligt. Då fick han napp, stöten var så kraftig att han höll på att flyga av toften men han högg till som han skulle och drog upp en torsk, en jätte på säkert fem kilo. Det var nätt att dörjen höll len pojkarna fick bjässen över relingen och slog ihjäl den under jubel.

Solen bröt igenom när de tog sig hem, det blåste upp en vänlig vind som torkade seglen och kom från rätt håll, från havet. De kunde slöra hela vägen in, det gick fort och Simon såg tacksamt på torsken, som räddat honom och skulle ge honom en god dag. Karin skulle bli glad, han skulle få ett välkomnande som anstod en man som drog mat till hemmet i en svår tid. Det blev som han tänkt, Karin kramade både torsken och Ruben Lentov gick på konserter. Någon gång hade han försökt att få Larssons med sig, men Erik hade sett generad ut och Karin hade sagt, att det är nog ingenting för oss.

- För mig är det ett sätt att överleva, sade Ruben.

~ Ja, alla har vi väl något sätt för det, sade Karin och Ruben vågade inte fråga vilket som var hennes. Men han kände henne så väl nu att han såg hennes sorg, den som alltid var när­varande.

Rätt svar på förra veckans fråga:
Pablo Neruda


Vinnare:
Anita Thorson, Kungshamn
Margit Ribbing, Kalmar
Vanja Törmä, Kåge
Barbro Janker, Sävedalen
Tommy Ripmarken, Norrköping

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 31 maj.          
Adressen är meny@sr.se . Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".