Kanderade syréner

I Meny vecka 24 2006

Det finns mer intrikata sätt att kandera blommor på - med rosenvatten och gummi arabicum - men det kan man läsa sig till i någon av de böcker som behandlar blommor i maten. Det här är ett enkelt sätt som duger bra till ett vanligt somrigt kaffekalas i trädgården. Syréner är dock inte så lätta att kandera. Blomklasarna drar åt sig mycket äggvita och socker och tar lång tid på sig att torka.

uppvispad äggvita
strösocker
florsocker
syrénklasar
syrénblad

Vispa äggvitan eller äggvitorna lätt och doppa felfria och fräscha syrénklasar och syrenblad i den uppvispade äggvitan. Skaka av överflödig äggvita och doppa sedan klasarna och bladen i strösocker. Sikta gärna också över lite florsocker. Låt torka minst ett dygn på galler på varm plats. Själv doppade jag hela blomklasar i äggvita och socker medan Anne Sophie bröt loss de små syrénblommorna på samma sätt som hennes dotter gör när hon suger honungen ur blommorna. De små kanderade syrénblommorna påminde då mycket om kanderade violer. Mina klasar tog förstås tid på sig att torka. Ett dygn räckte inte till men ganska fina blev de ändå. I synnerhet om man jämförde dem med de blomklasar som hade fått ligga utan någon behandling alls och hade skrumpnat och vissnat avsevärt under det dygn som gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".