Bräserad spetskål med varm lök- och baconvinägrett

I Meny vecka 25 2006

1 spetskål
några timjanskvistar
salt och peppar 

Skär spetskålen och i mindre klyftor, tag bort lite av rotstocken. Skala äpplena och skär även dem i mindre klyftor. Lägg kål- och äppelklyftorna i en rymlig gryta, salta och peppra och skeda ca 3-4 msk vatten över. Lägg ner timjanskvistarna. Lägg gärna ett lock på glänt och bräsera på medelstark värme i ca 6-8 minuter. 

Baconvinägrett:
1 dl strimlad lök
80 g bacon i tärningar
1 msk hackad timjan
lite salt och nymalen svartpeppar
en nypa socker
½ dl rödvinsvinäger
1 dl god olivolja  

Stek bacontärningarna i en panna utan fett, när de är knapriga, plockas de upp och får rinna av på hushållspapper. Låt lökstrimlorna svettas i baconfettet, bryn dem ej. Tillsätt timjan och häll i vinägern. Dra av och vispa ner olivoljan, lägg tillbaka bacontärningarna. Skeda denna dressing över spetskålen och äpplena. Mal generöst svartpeppar över. Toppa gärna det hela med lite ruccolasallad och rostade solroskärnor. Servera till stekt spätta eller annan fisk, till falukorv eller pannbiffar. Den här kålanrättningen passar även bra till fläskkött, prova då att tillsätta lite stött kummin och ev. lite libbsticka, det är underbart gott!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".