Jordgubbstårta med färskostkräm och nötbotten

I Meny vecka 25 2006

Tårtbotten:
40 g hackade hasselnötter
40 g mjölkchoklad, hackad
100 g tirami-sukex (Savoyardikex)
100 g mandelmassa
120 g smör, rumsvarmt 

Färskostkräm:
300 gr Philadelphia ost
4 blad gelatin
1 citron
100 g kesella gourmet
50 g florsocker
2½ dl vispgrädde
1 vanijstång eller 1 tsk vanillinsocker 

2 liter jordgubbar

Rosta de hackade hasselnötterna i en panna utan fett, låt dem sedan kallna. Hacka chokladen och smula sönder kexen. Lägg mandelmassan i frysen en liten stund och skär sedan i små tärningar. Blanda ihop smör, hasselnötter, choklad, kexsmulor och mandelmassa. Använd gärna elvispen med degkrokar. Tryck ut degen i en springform, gärna med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge. Gör färskostfyllningen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Riv av skalet på den väl tvättade citronen, pressa sedan ur saften. Vispa ihop kesella med Philadelphiaost, florsocker, citronsaft och skal. Tag upp gelatinet och smält den, rör ut gelatinet med lite av ostsmeten och rör slutligen ner i den resterande smeten. Vispa grädden och smaksätt med skrapet av 1 vaniljstång eller 1 tsk vanillinsocker. Rör ner grädden i ostsmeten med varsam hand. Häll upp färskostsmeten i den förberedda tårtbotten och släta till ytan. Ställ kallt i ca 2 timmar. Förbered jordgubbarna, d.v.s. snoppa dem och dela dem stora, men behåll de små hela. Rör ihop 4 msk strösocker med fint rivet skal från 1 limefrukt och ½ citron, samt gärna 3 kvistar finhackad mynta (grön mynta), nyp ihop till ett härligt doftande örtsocker. Tag fram den förberedda tårtan och skapa en jordgubbsträngsel därpå! Strö slutligen över ört- och citrussockret. Njut av denna underbara midsommartårta.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".