Matfrågan vecka: 26

Vem är författaren?

Vid sextiden på morgonen börjar försäljningen av alla dessa tidningar till de köer, som bildas utanför butiksdörrarna över en timma innan dessa öppnas, och senare till passagerarna i de överfyllda spårvagnarna från förorterna. Spårvagnarna har nu blivit det enda samfärdsmedlet, och de kryper fram, fyllda till bristningsgränsen och med passagerare stående på fotstegen och klamrande sig fast vid räckena. Underligt nog försöker dock alla i görligaste mån vända ryggen åt varandra för att söka undvika nedsmittning. Vid hållplatserna stjälper spårvagnen ut en last män och kvinnor, som skyndar vidare och har bråttom att bli ensamma. Ofta kommer det till uppträden, framkallade av det dåliga humör som börjar bli kroniskt.

Sedan de första spårvagnarna skramlat förbi, vaknar staden så småningom, de första ölstugorna slår upp sina dörrar, men på diskarna därinne möts man av anslag sådana som: ’Kaffet slut’, ’Socker torde medtagas’, o.s.v. Därpå öppnas butikerna, det börjar bli liv på gatorna, Samtidigt blir det fullt dagsljus, och julihimlen välver sig blytung av hetta, Det är den tid på dagen, då de sysslolösa vågar sig ut på bulevarderna.

Klockan tolv fylls på ett ögonblick alla restauranger. Mycket snart bildas i dörröppningarna små grupper av gäster, som inte har fått några bord. Hettan börjar bleka himlens färg. I skuggan av de stora markiserna står de väntande matgästerna i avvaktan på sin tur, och över gatan flödar det glödande solskenet. Att restaurangerna översvämmas beror på att de för många löser matproblemet. Men de kan inte förjaga ångesten för smittan. Gästerna sitter i flera minuter och torkar och gnider sina tallrikar och bestick. För inte länge sedan fanns på vissa restauranger följande anslag: ’Här steriliseras besticken’.  Men så småningom har all sådan publicitet försvunnit, eftersom kunderna under alla förhållanden var tvungna att komma. För övrigt ser gästerna inte på slantarna. Fina viner eller sådana som man antar vara det och de dyraste extrarätterna är de första tecknen på en frenetisk kapplöpning, Panikartade uppträden lär också ha förekommit i en restaurang då en gäst som gripits av illamående hade bleknat, rest sig och vacklande skyndat mot utgången. 

Rätt svar på förra veckans fråga:
Werner Aspenström


Vinnare:
Ingmarie Malmström, Ekerö
Clarence Näslund, Säter
Ingrid Karlström, Västerås
Barbro Lunsjö, Götene

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 5 juli          
Adressen är meny@sr.se . Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".