Matfrågan vecka 29

Vem är författaren?

Tom hade inte sett henne på sex år, men han kände genast igen henne. På vissa sätt var hon helt och hållet förändrad, och samtidigt var hon precis som förut - trots en helt ny uppsättning tänder, trots att ansiktet blivit långsmalare, trots att hon blivit mycket längre. Där stod hon utanför dörren och log mot sin rufsige, sömndruckne morbror och granskade honom med den uppmärksamma, orubbliga blick han mindes så väl från tiden i Michigan. Var fanns hennes mor? Var fanns hennes mors man? Varför var hon ensam? Hur hade hon tagit sig dit? Tom var tyst en stund efter varje fråga, men från Lucys läppar kom inte ett ord. Ett ögonblick undrade han om hon inte tappat hörseln, men när han frågade om hon mindes vem han var nickade hon. Tom höll ut armarna, och hon lät sig villigt omfamnas och tryckte pannan mot hans bröst och kramade honom tillbaka så hårt hon kunde. ”Du måste vara utsvulten”, sa Tom till sist och slog upp dörren på vid gavel och släppte in henne i den dystra sarkofag han kallade sitt hem.

Han gav henne en tallrik flingor och hällde upp ett glas apelsinjuice, och innan han hunnit brygga en kanna kaffe åt sig själv var både glaset och tallriken tomma. Han frågade om hon ville ha något mer. Hon nickade och log, så han stekte ett par fattiga riddare, som han dränkte i lönnsirap och glufsade i sig på en och en halv minut.  Först hade Tom trott att tigandet berodde på att hon var utmattad, ängslig, hungrig eller något annat, men Lucy såg faktiskt inte trött ut, hon tycktes känna sig hemma, och när hon nu slukat maten kunde även hunger strykas från listan. Och ändå fortsatte hon envist att tiga, trots hans frågor. Några skakningar på huvudet, men inga ord, inga ljud, inte minsta försök att använda tungan.

Rätt svar på förra veckans fråga: Ruth Rendell

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 26 juli.          
Adressen är meny@sr.se   Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".