Matfrågan vecka 28

Vem är författaren?

- Vad vill du ha att äta, Reg?

—  Jag borde inte äta så mycket.

-   Lite kall anka, kanske, och sallad? Maten är mycket god här.

Wexford kände sig nästan yr i huvudet, men han fick inte släppa sig loss. Det var en triumf att kommunikationen över­bryggat missförstånden, så att han nu befann sig här med Ho­ward och just skulle få sätta tänderna i lite rejält polisarbete igen. Han klarade sig utan ankan också. Maten som dukats fram på disken, fick det visserligen att vattnas i munnen på honom men han valde det kalorifattigaste, tunna skivor röd rostbiff och kall ratatouille, och lutade sig bakåt med en förnöjd suck. Inte ens äppeljuicen - av Cox Orange från Suffolk - som Howard satte fram åt honom kunde förta hans lyckokänsla.

Anda sedan han kom till London, hade han känt hur han delvis förlorat sin identitet, såsom de flesta resenärer - utom de allra mest garvade - känner. Men i stället för att avta, medan han alltmer vande sig vid staden, hade denna känsla av förlust, denna brist i hans personlighet, bara ökat. Till slut - på kyrko­gården - hade den nästan försvunnit för ett ögonblick. Det hade varit ett skrämmande ögonblick. Nu var han emellertid mer sig själv än han varit på länge. Det här var som att sitta med Mike på ”Oliven och duvan”, där de så många gånger gått igenom och löst ett fall medan de ätit lunch. Visserligen var Howard nu instruktören, och han själv innehade Mikes roll, men det fann han att han inte alls hade någonting emot. Han kunde till och med betrakta Howards tallrik med en väldig portion kött- och njurpaj, färsk potatis och gratinerade courgetter utan att förlora jämnmodet.

De första fem minuterna åt de och drack och talade lite mer om missförståndet emellan dem, och sedan öppnade Howard deras diskussion på ett mycket klart och direkt sätt genom att skjuta ett amatörfoto över bordet.

-   Det här är det enda kort vi har av henne. Det kan dyka upp fler förstås. Detta låg i hennes handväska. Ganska ovanligt att en flicka går omkring med ett kort på sig själv i handväskan. Kanske hade hon något sentimentalt skäl för det. Vi vet inte var och när det togs. togs.

 

Rätt svar på förra frågan är: Somerset Maugham

 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den19 juli.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".