Karins tyska vinbärskaka

I Meny vecka 29 2006

Mördeg:
4 dl vetemjöl
½ dl socker
200 g smör
1 äggula 

Arbeta ihop till en mördeg, använd gärna matberedaren. Låt degen vila i ca 30 minuter i plastpåse. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Nagga den i botten med en gaffel och ställ kallt igen tills fyllningen är färdig. 

Fyllningen:
300 g röda vinbär (repade)
250 g svarta vinbär (repade)
3 ägg (delade i gulor och vitor)
150 g strösocker
150 g malda mandlar
1 springform med 28 cm i diameter

Vispa äggulor och 100 g strösocker tjockt och krämigt. Vispa äggvitorna och tillsätt undan för undan resten av strösockret. Vispa vidare tills det liknar en maräng. Vänd ner marängen i äggulesmeten tillsammans med de malda mandlarna. Vänd sist ner vinbären. Fördela fyllningen i den förberedda mördegsformen och släta till ytan. Grädda i 175° förvärmd ugn längst ner i ca 1 timma. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Beströ den tjockt med florsocker och skär upp. Vaniljglass eller vispad vanilj grädde passar bra här.