Nektarin-chutney

I Meny vecka 29

4 nektariner
1 gul sommarlök
1 röd chilipeppar
2-3 msk rårörsocker
1 tsk färsk riven ingefära
1 lagerblad
3 krossade enbär
1 bit kanelstång
1 sjärnanis (kan uteslutas)
3 msk vitvinsvinäger 

Gör ett kors i nektarinerna och skålla dem i kokande vatten. Tag upp dem och spola kallt. Dra av skinnet, kärna ur och skär i grövre bitar. Skala sommarlöken och tärna den. Kärna ur chilipepparn och tärna fruktköttet fint. Smält sockret i en gryta och tillsätt löken samt alla kryddor och chilipepparn, spara nektarinerna. Häll på vinägern och låt det hela puttra i ca 10 minuter. Tillsätt nektarinerna och låt småputtra i ca 10-15 minuter till, om det känns för löst, så låt det puttra ännu längre.

Smaka av en gång till, den ska vara sötstark med en rund balans ev. kan det behövas en nypa salt. Häll upp i väl rengjord glasburk med skruvfock, förvara svalt. Chutneyn blir god även med persikor, den passar bra till lammkött och fläskkött.