Sommar på Saltön

Recept ur boken Till bords med Saltöborna av Viveca Lärn

MACFIES MIDSOMMARMUSSLOR 

MacFie firar alltid midsommar ute på skäret för att slippa från allt stoj och skrän på Saltön.

Och där fiskar han musslor, varefter han gör upp en liten eld i en skreva mellan bergen (fast först ringer han naturligtvis fröken Mussla på mobilen för att kolla att egenfångade musslor är lämpliga att äta för tillfället).

Har han otur - för musslor är egentligen bäst den kallare årstiden -får det bli frysta importerade från fiskbilen, eller rentav på burk.

Elden brinner sakta i det torra gräset och får såklart inte slicka de vackra röda granithällarna.

MacFie rengör musslorna med en nagelborste i havsvatten och slänger bort alla som inte är helt slutna.

Sedan rostar han dem antingen direkt på glöden och äter dem när de öppnat sig, eller kokar dem i en kastrull med lite havsvatten och vitlök i botten.

Just den här midsommarnatten är den bästa i hans liv, för Sara kommer på besök så musslorna hinner bli ganska kalla. Men det är också gott.

FÖRSTA FRU MANSSONS GRILLADE FÖRSOMMARMAKRILL 

Första fru Månsson inhandlade och marinerade makrillen samt diskade efteråt. Månsson ombesörjde själva grillningen på terrassen. Eftersom makrill är en fet fisk passar den extra bra att grilla. Den blir inte torr. När man en gång smakat första fru Månssons makrill är det mycket svårt att återgå till flintastek och korv.

4 port
4 medelstora makrillar 

Marinad:
1 dl olivolja
½ dl vatten
saften av 1 citron
1 msk salt
½ msk krossad svartpeppar
1 knippa finklippt dill
 

Rensa, filéa och torka av makrillarna. Lägg dem i marinaden med köttsidan neråt. Låt dem ligga i marinaden medan träkolsgrillen prepareras, minst en ½ timma. Grilla fisken över glöden 4 minuter på varje sida (börja med köttsidan). Pensla då och då med marinaden medan du grillar fisken. Servera gärna med färskpotatis och tomatsallad (skivade tomater i vinägrett med hackad rödlök eller gräslök och citronklyftor).

VIVECAS VÄLDIGT BEPRÖVADE FISKSOPPA 

Ska man laga denna soppa får man vara beredd på hårt och roligt arbete. Gör man inte precis allting själv kan man nästan lika gärna köpa pulversoppa och fiffa till den med grädde, gräslök och vin (och noga gömma förpackningarna. Många gäster har ärende till sop­påsen med sina fimpar och blomsterpapper. Inte kul om de upp­täcker tre förpackningar Blå Bands västkustsoppa.)

Men det är kul att göra alla moment själv. Denna underbara fisk­soppa är inspirerad av Evert Taubes berömda Monsunsoppa. (Grevinnan som först inte hade tänkt smaka utropade: ”Jag älskar dig, härliga soppa!”)

8 port
2 kg hel havsfisk, t.ex. torsk eller kolja
2 nät blåmusslor
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
50 g rotselleri
2 msk osaltat smör
6 dl torrt vitt vin
1 l vatten
pepparkorn och salt efter smak
5 medelstora potatisar
5 morötter
5 dl vispgrädde
hackad dill och gräslök, persilja och färsk rosmarin
2 äggulor
ev. havskräftstjärtar och räkor

Rensa och filea fisken. Spara skrovet. Borsta musslorna och släng dem som inte stänger sig när man knackar på skalet. Skala och finhacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs detta hack med smöret snabbt i en gryta. Tillsätt musslor, vin och vatten, persilja, rosmarin, pepparkorn och salt.
Koka 5 minuter under lock. Ta upp musslorna och kasta dem som inte öppnat sig.
Lägg ner fiskskrovet i buljongen och koka 10 minuter. Sila och spara fonden. ( Detta är ett viktigt moment. Jag vill inte berätta hur många gånger jag ställt ett durkslag över diskhon och glatt hällt buljongen i silen. Mindre glad och mycket häpen har jag sett fonden rinna ut i vasken. Alltså:kärl under! ) Skala potatis och morötter och skär dem i små bitar. Koka upp fonden. Lägg i potatisbitarna och koka 5 minuter. Rör ner grädden, försiktigt. Tillsätt morötter och fisk. Låt sjuda 5 minuter. Rör ner gräslök och dill. Rör ner äggulorna.
Ta grytan av spisen och låt den stå under lock på en tjock ekplanka. Lägg i musslorna. Tillsätt ev. havskräftstjärtar och rensade räkor. Servera!