Matfrågan vecka 31

Vem är författaren?

Hon tog upp en lök och klämde på den för att känna om det fanns några mjuka ställen. Färskvaror hade ingen vidare håll­barhet på det här stället. Det glatta lökskalet gav efter för hen­nes tumme på ett ställe, men löken var fast under. I samma ögonblick krafsade gårdskarlen på nätdörren, och när hon vände sig om såg hon först hans blodiga skjorta och sedan hans enfaldiga leende.

”Vänta.” Hon vände sig snabbt mot bordet igen och kastade ordet över axeln. ”Lägg några tidningar på marken där ute.”

Hans leende blev bredare och han nickade ivrigt, men hon kunde inte se det. Hon anade det, och för att visa att hon inte var ouppfostrad lade hon till ett ”tack”. Hon lade ned lö­ken och vred upp en av lågorna på gasspisen för fullt. Hon me­nade faktiskt det där tacket på allvar eftersom hon hade skuld­känslor för att hon lät honom göra det som en gång var hennes uppgift.

Jag kan inte klara av det längre, tänkte hon. Jag måste springa runt för mycket med allt annat. Hon tyckte inte om att be gårdskarlen om hjälp med det, men hennes fötter var för ömma och anklarna för svullna för att hon skulle klara av det. Nar han kom med fyra eller fem unghöns i en låda sade hon att hon bara behövde en åt gången och att han kunde låta de andra gå lösa bakom tvätthuset - och så passade hon på att säga: I ”Och nacka en åt mig medan du ändå håller på.”

”Visst, madame”, svarade han var gång.

”Är de unga? Möra?” hade hon frågat honom.

”Ja, madame.”

”Ser inte så ut. De ser ut som gamla värphöns.”

”Nej, madame. Det är unga varenda en.”

”Vi får väl se”, hade hon svarat. ”Se vart den går. Jag vill inte hålla på och torka upp blod hela eftermiddagen.” Men han var blodig nu i alla fall, och det var därför hon sade ”vänta”. Han skulle förstå att han hade gjort det fel och att hon inte ville ha honom i sitt kök. Och nu låg den där på tidningspapper, och tänka sig att han inte hade plockat en enda fjäder - du store Gud. Det här kommer att ta en evighet för mig.

Rätt svar på förra veckans fråga: Inger Ederfeldt

Vinnare:
Karin Andersson, Göteborg
Clarence Näslund, Säter
Gunborg Åström, Linköping
Anita Jonsson, Söderala 

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 9 augusti.         
Adressen är meny@sr.se . Skriv tävling i ämnesrutan.