Matfrågan vecka 39

Vem är författaren?

Ändå kändes det inte som att jag hade kommit till ett nytt hem. Jag hade kommit bort, till ett främmande hem. Världen var så ny att många saker ännu saknade namn för mig.  

Under den första tiden i Sverige gick jag runt och pekade på sakerna med handen för att nämna dem. Jag hade aldrig sett ett kylskåp tidigare och visste än mindre hur det fungerade. Och spisen skrämde mig eftersom jag inte kunde se elden som värmde maten. Elden hade varit livgivare för mig och mina förfäder och för människor i tusentals år, men nu slog inga flammor upp, här fanns ett element som jag varken kunde se eller kontrollera. När grytor kokade på spisen slappnade jag aldrig av, jag kunde stå i timmar vid den för att maten inte skulle bli bränd. För att inte tala om badrummen. Jag skäm­des över att inte behöva gå till en brunn efter vatten. Varje morgon såg jag framför mig hur kvinnorna i byn tyngdes under vattenkärlen, där de redan innan tuppen gol vandrade hemåt från brunnen med skvalpande laster på sina axlar. Här vred man på en kran och vattnet forsade fram, kallt eller varmt.

- Första morgonen när jag vaknade upp i det nya landet gick jag in i köket, letade upp den största kitteln och var precis på väg ut för att hämta vatten när tanken slog mig att det ju finns rinnande vatten i hemmet. Sedan tänkte jag koka linssoppa åt er, men jag blev förvirrad när jag letade i skå­pen efter linser och bara hittade sådana där snabbmakaroner. Senare fick jag veta att man namngav makaroner i Sverige: Kungsörnen. Jag blev förstummad. Så larvigt, tänkte jag, ma­karoner är makaroner och inte några örnar. Hur som helst. ”Vad ska barnen äta, vad äter man i det här landet?” frågade jag mig. Jag kunde inte fråga min make, som redan hade åkt till arbetet på Volvo. Även om det hade funnits linser i köket, hur skulle jag tillaga soppan? Det fanns ingen eldstad och jag visste inte hur spisen fungerade. Och det där kalla skåpet, denna lika märkliga som fascinerande maskin, fanns skivat bröd, ost, oliver, smör och grönsaker. Jag provsmakade, ingenting smakade som det borde. Och brödet, hur kan någon äta bröd som kvävts i plast?

Rätt svar på förra veckans fråga: Sara Kadefors


Vinnare:
Britta Andersson, Köpingebro
Gunilla Nilsson, Skellefteå
Inger Gennert, Spånga
Lasse Sandlin, Sköndal

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 4 oktober.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.