Mustig skördesoppa med lamm, pumpa och bruna bönor

I Meny vecka 39 2006

1 kg lammkött i kuber (gärna från framdelen)

1½ l vatten 

200 g bruna bönor (blötlagda över natten)

1 gul lök (grovhackad)

8 vitlöksklyftor (skalade och krossade)

200 g morötter

200 g palsternackor

1 bit rotselleri

4 mindre potatisar

1 burk hela tomater (400 g)

1 lagerblad

200 g muskatpumpa

färska örter som 3 kvistar timjan, 1 kvist salvia

2 kvistar oregano eller 2 tsk torkad Öländsk örtblandning

½ kruka basilika (grovhackad)

4 msk hackad persilja (bladpersilja)

salt, peppar

riven lagrad svecia eller herrgårdsost

Koka upp vattnet i en rymlig gryta och lägg ner lammköttet, skumma sedan väl. Häll av vattnet från de bruna bönorna och tillsätt till lammköttet. Låt detta småkoka i ca 30 minuter. Skala palsternackorna, morötterna, rotsellerin, potatisen och pumpan. Skär grönsakerna i lite grövre bitar. Ta fram en djup panna eller en gryta och fräs grönsakshacket, den hackade löken och vitlöken (men inte pumpan) i lite rapsolja blandad med lite smör, låt det inte bli brynt. Salta, peppra och rör ner tomaterna med spadet samt örtkvistarna och lagerbladet. Rör om och flytta över detta till dem bruna bönorna. Låt småkoka i ca 10-15 minuter till. Tillsätt pumpan och puttra det hela i ca 10 minuter till. Plocka upp örtkvistarna och lagerbladet. Smaka av med ev. mera salt och peppar samt en nypa strösocker. Strö i de hackade örterna samt toppa med den rivna osten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".