Matfrågan vecka 40

Vem är författaren?

Restaurangen hade ännu inte öppnat för kvällen. Hon visste emellertid att kökspersonalen antagligen hade varit där sedan före två. Alex var antagligen tillsammans med dem. Hon gick bort till sidoingången och bänkade hårt på dörren med sin nyckelring av mässing. Innan de förföljande reportrarna ens hade hunnit komma ur sina fordon var hon inne i lagerutrymmet, ansikte mot ansikte med konditorn. ”Var är han?” frågade hon.

”Han arbetar med en ny aioli”, sa konditorn. ”Vi ska servera svärdfisk i kväll, och han...”

”Hoppa över detaljerna”, sa Eve. Hon gick förbi honom ut i köket, förbi de enorma kylskåpen och de öppna skåpen där kastruller och grytor glänste i den starka takbelysningen.

Alex stod tillsammans med köksmästaren borta vid arbetsbänken och samtalade över ett berg med finhackad vitlök, en flaska olivolja, en hög hackade oliver, en knippa koriander och ännu inte preparerade tomater, gula lökar och chilipeppar. Runt dem var förberedelserna inför kvällens måltider i full gång, och medhjälparna höll på att laga soppa, förbereda kvällens en­trérätter och skölja rädisor. Om hon hade varit hungrig skulle blandningen av dofter varit rent bedövande. Mat var emellertid det sista hon hade i tankarna.

”Alex”, sa hon. Han tittade upp.

”Jag vill tala med dig”, sa hon. Hon märkte att det blev tyst omkring dem när hon talade. Snart återupptogs emellertid verksamheten med slamret av kastruller som blandade sig med alla andra ljud från köket. Hon väntade sig att han för andra gången på tjugofyra timmar skulle leka tjurig tonåring och säga: ”Ser du inte att jag är upptagen?” Men det gjorde han inte. Han bara vände sig till köksmästaren: ”Vi måste få tag på några krabbor till i morgon.”

Till Eve sa han: ”Kontoret.”

Rätt svar på förra veckans fråga: Mustafa Can

Vinnare:
Ruth Hägerbrand, Farsta
Jan Bliselius, Malmö
Barbro Starrin, Östersund
Kerstin Henning, Nora

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 11 oktober.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.