Romersk kyckling med fänkål, oliver och citron i lergryta

I Meny 2007

4 port

1 stor kyckling, ca 1½ kg
medelhavssalt från kvarn
svartpeppar från kvarn
2 färska fänkålsstjälkar
2 skalade gula lökar
2 citroner
10-16 svarta och gröna oliver
färsk rosmarin
olivolja, extra virgin

Sätt ugnen på 200°. Blötlägg lergrytan i vatten minst en timme. Torka sedan ur den med hushållspapper. Salta och peppra kycklingen. Lägg i den och skär fänkålen, löken och citronerna i mindre bitar och lägg i. Tillsätt oliverna och rosmarinen. Stänk över olivolja. Sätt in lerkrukan i ugnen och låt den stå inne 40-50 minuter. Ta av locket de sista 10 minuterna och ös spad över kycklingen med en slev, så att den får en vacker och en knaprig yta. Att laga mat i lergryta är ett magert alternativ som ger mört och fint kött. Den romerska lergrytan, som år ett tusenårigt kokkärl, fungerar utmärkt i dagens kök. Det tar lite tid att laga mat i lergryta, men med lite planering går det bra och resultatet blir strålande. Grytan gör nämligen att alla utsökta smaker finns kvar i råvarorna, och man kan göra en ”allt i ett” måltid som sköter sig själv medan man gör andra saker.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".