Matfrågan vecka 42

Vem är författaren?

Kurderna i grönsakshandeln däremot var blott alltför väl under­rättade om mordet och polisutredningen som hade följt. Detta var möjligen också förklaringen till deras påtagliga obehag när vi kom.

Den godhjärtade servitören på Holiday Kebab House hade stått och torkat av plastlaminatborden vid tolvdraget natten i fråga när han hade fått höra pistolskott. Han hade använt samma smutsiga trasa som han använde nu. Den aktuella natten hade han dröjt en kort stund innan han vågade sig ut och blev den sista människan som Ka såg.

När vi kom ut från kebabrestaurangen gick jag raskt bort till för­sta bästa passage jag kunde hitta och in på bakgården till ett mörkt hus. Jag följde med Tarkut Bey två trappor ner, genom en korridor, in i en ogästvänlig lokal stor som en hangar. Det var ett gammalt lager. Denna underjordiska värld var lika vid som gatan ovanför. Nu tjänstgjorde den som moské där femtio till sextio fromma muslimer var i färd med att be kvällsbönen på det mattklädda området i mit­ten. Längs väggarna fanns butiker lika mörka och smutsiga som dem man finner i alla underjordiska butiksgator i Istanbul. Jag såg en dyster juvelerarbutik och en grönsakshandlare så liten att han kunde räknas som dvärg. Slakteributiken intill var full av folk, men mannen i speceriaffären satt sysslolös och såg på tv-apparaten i kaffehuset, omgiven av vitlökskorv i räckor. I samma hörn stod kartonger med turkisk fruktjuice, turkiska makaroner, turkiska konserver och reli­giösa skrifter, och det var uppenbart att kaféet rentav var ännu popu­lärare än moskén. Luften var tjock av cigarettrök, männen vid borden såg trötta ut, de flesta satt som uppslukade av den turkiska film som visades på tv, men då och då hasade någon bort till den provisoriska tvätthon. Efter att ha fyllt den med vatten från en plasthink förrättade han sin tvagning och anslöt sig sedan till de bedjande där ute. ”På fredagar och helgdagar kan det vara två tusen personer här”, berät­tade Tarkut Bey. ”Folk står hela vägen uppför trapporna och uppe på bakgården.” Jag gick bort till ståndet för böcker och tidskrifter och köpte - av någon inte närmare bestämd anledning - ett exemplar av tidskriften Kommunikation.

Rätt svar på förra veckans fråga: Kjell Johansson

Vinnare:
Siv Löfstedt, Forsa
Gunilla Ransbo, Uppsala
Birgitta Holmgren, Åkersberga
Margareta Bredhe, Lorgues, Frankrike

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 25 oktober.          
Adressen är meny@sr.se  Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".