Flygplansvraket plockas upp

På lördagen inleddes bärgningen av vraket efter kustbevakningens flygplan som störtade i torsdags. Fredagens dåliga väder är över, och därför kunde arbetet vid Falsterbokanalen återupptas igen.

– Vi kommer att försöka bärga så mycket vi kan. Det är ju inom ett begränsat område, man vet var vrakdelarna ligger och det är knappast djupare än sex meter. Det finns också bra med resurser på plats i form av dykare och fartyg, berättar Stefan Christensen vid Statens haverikommission, som befinner sig vid olycksplasten.

Vid olyckan i torsdags blev kustbevakningens flygplan sönderdelat – dels i några större bitar, men även i ett stort antal smådelar. Dykarna har under morgonen markerat ut platserna för de större, bland annat för den del, som enligt vittnen lossnade före kraschen.

– De flesta vittnesuppgifterna är väl samstämmiga om att det är antingen en vinge eller en del av en vinge som har lossnat från flygplanet, och därefter har det kraschat i vattnet, säger Stefan Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".