Svår operation lyfta flygplanskropp

På söndagen ska bärgningsmanskapet lyfta upp själva flygkroppen från det störtade Kustbevakningsplanet i Falsterbokanalen. Flera faktorer gör det emellertid svårt att få upp den fyra till fem meter långa delen intakt.

– Flygplanskroppen är så sargad, så att det är svårt att veta hur man ska sätta lyftstropparna för att få upp så hela bitar som möjligt utan att fördärva för haverikommissionens vidare arbete, menar Håkan Rydberg, inspektör vid Kustbevakningen.

Under lördagen fick bärgningsmanskapet upp flera vingdelar från det störtade planet. De bärgade delarna låg runt 200 meter närmare bron över Falsterbokanalen än själva flygkroppen, och det kan styrka de vittnesuppgifter som talar om att planet förlorade den ena vingen före kraschen.

Men en del av fyndet förbryllar utredarna.

– Det var vänster vinge som vi hittade, och de flesta vittnena pratar ju om att det är något på höger sida som har fallit av, så det är inte entydigt vad som har hänt ännu, säger Håkan Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".