Lättast få asylbeslut ändrat i Skåne

Asylsökande som överklagar Migrationsverkets nej har störst chans att få beslutet ändrat av Migrationsdomstolen i Skåne.

Sveriges Advokatsamfund har nu skrivit till migrationsminister Tobias Billström och påpekat att man ser stora skillnader mellan Migrationsdomstolarna, när det gäller att ändra asylbeslut.

Chefsrådman Göran Lundahl vid Migrationsdomstolen i Skåne tror dock inte på att domstolarna gör olika bedömningar.

– Än så länge kan man inte dra några säkra slutsatser, utan man måste tiita på det här noggrant för att få reda på varför den statistiska bilden ser ut som den gör, säger han.

I Skåne ändrar Migrationsdomstolen besluten i nästan vart tredje överklagat asylmål, i Göteborg sker det i knappt vart fjärde fall, medan det i Stockholm sker i runt vart tionde fall. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Det finns inget säkert svar på varför utfallet är så olika.

– Jag tror inte att det beror på att vi bedömer lika fall olika, så det måste finnas andra förklaringar, säger Göran Lundahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".