Svalöv växer så det knakar

Svalöv är en av de skånska landsbygdskommuner som planerar för en växande befolkning under kommande år. I de långsiktiga planerna finns det utrymme för tusentals nya bostäder. Och attraktionen heter billigare boende och trygga miljöer.

För sex år satsade kommunen 5 miljoner kronor på Svalövssjön, en konstgjord sjö i östra utkanten av tätorten. Då var kommunen nere i en svacka med utflyttning och folkminskning. Men sjö-satsningen lyckades och småhustomterna runt sjön är sålda och folkmängden ökar igen i Svalöv.

Nästa område att bebyggas ligger intill kyrkan i Svalöv. Om ett drygt år har åkermarken förvandlats till bostadsområde för småhus med 40 lägenheter. Tomterna är inte släppta än, men det finns en kö och stadsarkitekt Thor Heikenskjöld räknar med att tomterna säljs så snart de släpps.

- Vi har inga tomter kvar. Vi hade ett område här vid sjön som vi trodde skulle ta cirka tio år men det är redan färdigbyggt. Och så är det överallt i kommundelarna. Och det växer så det knakar här nere, det är spännande.

Det växer så det knakar, säger Thor Heikenstam, stadsarkitekt i Svalöv. Och Magnus Jakobsson som flyttade från lägenhet i Lund till villa vid Svalövssjön i somras ger en av förklaringarna.

- I Lund går ett hus på tre miljoner och här var det nästan halva priset så det var jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista