Statliga bidrag finansierar skolresor

Skolklasser uppmuntras av organisationen Aktiv Ungdom i Skåne att utnyttja bidragssystemet. Klasserna får lära sig starta ungdomsföreningar för att få statliga bidrag som sen används till klassresor.

Carina Philipson är distriktsansvarig för Aktiv Ungdom i Skåne, och hon ser inget fel i att man upplyser föräldrar om hur man kringgår systemet.

- Jag säger inte att det är specifikt till en klassresa. Däremot har det blivit ett begrepp just nu. Att det är så här man gör till klassresor därför att många har tolkat det som att det är ett perfekt sätt att göra det på och det tycker jag också.

Aktiv ungdom är en rikstäckande ungdomsorganisation som sysselsätter över 8000 ungdomar bara i Skåne och Carina Philipson blir inbjuden till föräldramöten av föräldrar som hört talas om hur Aktiv Ungdom kan hjälpa till med att samla in pengar till klassresan.

Men syftet med att berätta om hur man kan utnyttja systemet med hjälp av organisationen är inte att öka aktiv ungdoms medlemsantal och få mer pengar från staten. Istället gör man det för att visa sitt missnöje med hur reglerna är utformade säger Carina Philipson.

- Vi har försökt få ungdomsstyrelsen att strama upp sina kriterier för hur en förening ska fungera.

Enligt Carina Philipson är det så enkelt att bilda en förening att det riskerar att undergräva föreningsdemokratin. Och på föräldramöten får man veta hur lätt det är. Minst fem deltagare ska träffas vid tre tillfällen, men det finns inga särskilda krav på att barnen lär sig nåt. Efter träffarna kan verksamheten läggas ner och 1200 kronor i bidrag hamnar i klasskassan. I dagsläget finns omkring 300 såna föreningar i Skåne.

- De allra flesta projektföreningar skapas med syftet att samla ihop pengar till till exempel en skolresa, säger Carina Philipson.

Marina Tjelvling är handläggare för statsbidrag på ungdomsstyrelsen och hon ifrågasätter Aktiv Ungdoms sätt att starta föreningar.

- Det låter inte rimligt att pengar ska kunna användas till någonting annat än det föreningen står för. Det ska gå till det föreningen har som ändamål och syfte.

Anna Westerholm som är chef för tillsynsenheten på Skolverket är kritisk till klassernas sätt att utnyttja bidragssystemet.

– Om det här är resor som ingår i utbildningen, då är det ju någonting som ska lösas med kommunala medel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".