Åldersgräns på Malmö operas nya pjäs

Inslag av mord och våldtäkt gör att Malmö opera och musikteaters nästa uppsättning kommer att rekommenderas från 15 år. Dead man walking handlar om en man som dömts till döden och hans brott visas på scen.

Operan inleds med att en kvinna våldtas och att ett ungt par mördas. Senare i pjäsen får publiken även se en avrättning.

Det finns versioner där man valt att tona ner våldet men det gör man inte i Malmö.

- Det är vår regissör Stewart Laings bedömning. Han läser den här pjäsen på sitt sätt. I andra fall har man valt att tona ner det här mordet, han har valt att ta fram det och visa på verkligheten som den ser ut. Det här bygger på en verklig historia och den ska man inte dölja enligt honom, säger Bo Palmqvist chefsproducent.

Malmö opera och musikteater har länge försökt nå nya grupper och en yngre målgrupp. Men det tycker inte Bo Palmqvist står i motsättning till den produktion som nu sätts upp.

- Vi väljer inte bort att göra Dead man walking, en opera som skrevs i samtiden. Och väljer vi att göra den så måste vi ta ansvar för vår publik och människor under 15 är den inte lämplig för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista