Färjeanställda i skatteknipa

De anställda på färjorna i Helsingborg tänker arbeta hårt för att göra den nya regeringen uppmärksam på den skattekonflikt som drabbat sjömännen.

Olika skatteregler i Sverige och Danmark gör att de svenska anställda ombord på rederiet HH-ferries färjor kan få betala flera hundratusen kronor i retroaktiv skatt.

– Hittills har jag fått inbetalningskort på i runda slängar 160 000, men jag har fått besked om att jag får inbetalningskort för två år till, säger Peter Bergman som jobbat för HH-ferries i fem år.

Riksdagsmannen Kent Härstedt har tidigare kampanjat hårt för att regeringen ska göra något åt problemet med de olika skattereglerna, och i augusti tillsatte den förre finansministern Per Nuder en snabbutredning för att se om det gick att göra något åt problemet. Men den borgerliga valsegern innebär att den nya finansministern måste göras medveten om problematiken menar Kent Härsted.

– Dels planerar vi att göra någon form av aktion för att uppmärksamma problematiken här nere, och dels handlar det om att många av dem som sitter i skatteknipa nu skriver personliga brev till finansministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".