Kärleksinvandring dyrt för kommunerna

Anknytningsinvandring från Danmark vållar ekonomiska bekymmer för kommuner i Skåne. Invandrare som är gifta med en dansk medborgare ses inte som flyktingar, och därför får kommunerna inga statliga bidrag, trots att personerna har både behov och rätt till SFI-utbildningar.

– Det är en extrakostnad för oss. Det rör sig om ett hundratal personer som kommit från Danmark till vår kommun det här året, säger Lena Mårtensson Stenudd, chef vid vuxenförvaltningen i Landskrona.

Sedan några år tillbaka har det kommit en jämn ström med personer till Landskrona, där den ena partnern är dansk och den andra kommer från en annan del av världen.

Kommunen får inget statligt bidrag för den här personen, eftersom han eller hon inte ses som flykting. Samtidigt är kommunen skyldig enligt lag att erbjuda kurser i svenska för invandrare.

– Normalt får vi för en person med permanent uppehållstillstånd under en treårsperiod drygt 160 000 kronor, och de pengarna täcker då utbildningen i svenska, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Landskrona vill nu få upp frågan på regeringsnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".