Planlöst byggande hotar öppet landskap

Bostadsbyggandet på landsbygden kan komma att bli ett stort hot mot det öppna skånska landskapet. Den varningen riktas till kommunerna i Skåne i en rapport från lantbruksuniversitet i Alnarp.

– Utredningen visar att det sker en väldigt oplanerad och spontan utveckling av bebyggelsen i Skåne, och det tycker jag långsiktigt måste anses vara ett problem, säger professor Ole Reiter, chef för Movium vid SLU, som har skrivit rapporten.

Bakgrunden till rapportens oro för att det karaktäristiska skånska landskapet är hotat är bland annat att Skåne har den kraftigast växande befolkningen i landet, och nu är det inte som på 90-talet att bara städerna växer utan även landsbygden. 

Det finns prognoser som räknar med att folkmängden i Skåne fram till 2013 ska öka med 90 000 invånare – och just nu är det landsbygden som upplever den största relativa ökningen.

– Jag tror att det är de mest attraktiva delarna av Skåne som först försvinner, och det kanske är just dem som vi hade gjort klokast i att bevara, säger Ole Reiter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".