Kritik mot höjda politikerlöner

Staffanstorps kommunstyrelse klubbade på tisdagen igenom ett förslag om höjda löner för politikerna. Förslaget innebär att lönerna skulle höjas till riksdagsledamotsnivåer, vilket i flera fall innebär en löneökning på över 50 procent för Staffanstorpspolitikerna.

Kommunalrådet Bo Polsten är folkpartist och en av dem som kommer att få en kraftigt höjd lön. Och han tycker att höjningen är helt rimlig.

– Det är fullt rimligt. Politiker har ofta en arbetsvecka på över 60 timmar, och till det kommer kvällar och helger, säger Bo Polsten.

Från fackligt håll är kritiken hård.

– Det är kränkande mot oss som är anställda i kommunen. Det är osympatiskt och nedvärderande att höja sina egna löner när personalen i verksamheterna inte får lönekompensation. Nu ska vi ta ett samlat ställningstagande mot kommunstyrelsens beslut, säger Anncristin Svensson, ordförande i Kommunal i Staffanstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".