Ystads krögare vill stoppa våld

Krögarna i Ystad tycker att våldet på stadens gator har ökat och blivit grövre. För några veckor sen fick ett tiotal ungdomar föras till sjukhus efter en sammandrabbning på gågatan och det blev droppen för krögarna.  På tisdagen kallade de samman ett möte med polisen.

– Det kanske inte märks rent statistiskt, med det är något vi ser själva. Det upplevs som ett större våld än tidigare, säger Fredrik Hagenkötter som var en av dem som deltog i mötet.

Det han och de andra krögarna främst vill ha är en större närvaro inne i stan.

Eva-Gun Westford som är informationsansvarig hos Ystadspolisen har förståelse för krögarnas oro, men samtidigt menar hon att den otrygghet de känner i många fall är överdriven.

– Det går veckor utan krogrelaterade anmälningar. Det stora bråket på gågatan i Ystad för några veckor fick olyckliga följder, och uppmärksammades på ett oriktigt sätt i medierna, säger Eva-Gun Westford, informationsansvarig hos Ystadpolisen.

Nu ska polisen se vad som kan göras för att få bort känslan av otrygghet.

Fredrik Hagenkötter, mötesdeltagare och Eva-Gun Westford, informationsansvarig hos Ystadpolisen.

Reporter: Tona Ishaq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".