Nazistattack till rätten

Det blir ett fortsatt rättsligt efterspel till nazistattacken mot RFSL:s lokal i Kristianstad i maj. Åklagare Christofer Ramkvist säger att han på torsdagen avser att väcka åtal mot de två män som varit misstänkta för misshandel av deltagare på en fest i lokalen.

Lördagen den 20 maj hade Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL en fest i sin lokal i Kristianstad. Under kvällen tog sig flera personer från den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, NSF, in i lokalen och misshandlade flera av gästerna.

Ett par dagar senare häktades två män misstänkta för misshandeln. En av de häktade var Simon Lindberg, som vid tiden för attacken var aktuell som toppnamn för NSF som ställde upp i höstens kommunval i Kristianstad.

I väntan på åtal och under tiden som polisutredningen pågått har de två männen varit frisläppta men fortfarande misstänkta för brott.

Nu säger åklagare Christofer Ramkvist att han avser att väcka åtal mot Simon Lindberg och den andra mannen. Innan åtalet är inlämnat till tingsrätten i Kristianstad vill Ramkvist inte gå närmare in på vad som ligger till grund för misstankarna eller hur starka de är men han säger att de båda männen fortfarande är misstänkta för misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista