1977. Giftskandalen vid BT Kemi, brandpersonal sanerar de nedgrävda gifttunnorna med ogräsmedel som påträffats. Foto: Pressens bild.

Slutsaneringen av BT Kemiområdet nära

Projektet med att ta hand om de gamla miljöskulderna i det så kallade BT Kemi-området i Teckomatorp, kan snart sätta igång på allvar.

På onsdag nästa vecka träffas Efterbehandlingsstyrelsen, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att spika detaljerna i ansökan om bidrag för den slutliga saneringen.

– Kommunen menar att det här är ett område där det finns särskilda skäl, Svalövs kommun är en liten kommun och Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har haft ansvar för saneringen och åtgärderna ända sedan slutet av 1970-talet, säger Lars Bevmo, projektledare för saneringsarbetet vid Teckomatorp.

Att ta hand om området beräknas kosta närmare 100 miljoner kronor. Enligt Lars Bevmo finns det pengar hos Naturvårdsverket för detta, men verkets manual säger att bidrag ges till högst 90 procent av de godkända kostnaderna.

Manualen säger också att om det är frågan om mycket höga kostnader eller om det finns andra särskilda skäl kan större bidrag ges. Sådana omständigheter är det frågan om här tycker kommunen. Nu gäller det att övertyga Naturvårdsverket på onsdag, för att invånarna i Teckomatorp skall kunna lägga BT Kemiskandalen bakom sig.

– Saneringen skall utföras så att attityderna till orten Teckomatorp förändras, att stämpeln BT Kemi försvinner. Det måste bli ett bra område, ett område där ortsborna tycker att man har fått någonting tillbaka, säger Lars Bevmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".