Nytt malmöprojekt spårar barnfetma

Allt fler barn blir feta. Den växande trenden märks även bland Malmös 10-åringar efter höstens hälsosamtal. I fyra stadsdelar genomförs därför projektet Överviktsspåret för att fånga upp de som är överviktiga och som riskerar bli feta.

– Man säger att så mycket som var fjärde tioåring är överviktig idag. Det verkar som om alla accepterar att barnen har en liten bullmage, säger Marlene Olsen-Öbrink, skolsjukgymnast och ansvarig för Överviktsspåret i Malmö.

Efter årets hälsosamtal bland fjärdeklassarna kontaktas föräldrarna till de barn som har över 21 i BMI, den metod för att räkna ut övervikten med. Alla 10-åringar som ligger över 20 ligger för högt.

I stadsdelarna Kirseberg, Centrum, södra innerstaden och Oxie där Överviktsspåret jobbar, är de omkring 40 familjer som valt att delta i samtal med Marlene Olsen Öbrink. Som så ofta handlar det om för lite vardagsmotion kombinerat med dåliga matvanor. Men Överviktsspåret undviker att ge pekpinnar.

– Har familjen ont om pengar eller inte är vana att uppsöka idrottsföreningar kan vi ge goda råd till familjen som till exempel en kvällspromenad eller att man hittar på något roligt på helgen som innefattar fysisk aktivitet, säger Marlene Olsen Öbrink.

Det är inte övervikten i sig som är farlig, men väger man för mycket är det lättare att bli fet och det är där hälsofaran ligger. Och målet för Överviktsspåret är just att stoppa ökningen. Inte att barnen ska banta.

– Man tittar på helheten, på det fysiska, det sociala, det ekonomiska, maten och kompisskapet och försöker att inte problematisera utan istället se det som ett friskhetstecken att försöka förändra, säger Marlene Olsen Öbrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".