Minskat supande med sänkt skatt

Om skatten på alkohol sänks kommer både importen och den totala konsumtionen att minska. Det utspelet gör Handelns Utredningsinstitut (HUI) under det pågående alkoholpolitiska toppmötet i Helsingborg.

– I Sverige skulle införseln minska mer än vad Systembolaget skulle öka, vilket gör att den totala effekten blir en minskad konsumtion, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handels Utredningsinstitut (HUI).

Enligt de analyser HUI gjort påverkar inte skatten hur mycket vi dricker utan enbart var vi köper den. Men den slutsatsen håller inte Folkhälsoinstitutet med om.

– Jag tror att den mest sårbara gruppen, de tunga missbrukarna skulle öka sin konsumtion ordentligt vid en skattesänkning på starksprit. Vi vet alldeles för lite om den oregistrerade konsumtionen för att kunna göra säkra framtidsprognoser, säger Gunnar Ågren, generaldirektör Folkhälsoinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista