Bred lösning på anknytningsinvandring

Kostnaderna för anknytningsinvandring från Danmark har ökat i flera skånska kommuner men kommunernas kostnader täcks inte av statliga bidrag. Det här vill nu Malmö liksom tidigare även Landskrona göra regeringen uppmärksam på.

– Vi kan inte göra något utan det ligger på regeringsnivå, säger Ewa Bertz, (fp) oppositionsråd i Malmö.

Hon har i ett brev till kommunstyrelsens ordförande i Malmö Ilmar Reepalu (s), begärt att de ska över parti- och blockgränser få regeringen att lösa deras problem med invandring, där den ena partnern är dansk medborgare och den andra partnern kommer från en annan del av världen.

Han eller hon ses inte som flyktingar och därför får kommuner inga statliga bidrag för de här personerna. Samtidigt har individerna både behov och rätt till SFI-utbildningar. Den kostnaden får kommunerna själva stå för.  Ewa Bertz lovar hård press på den nya regeringen för att få resultat.

- Den långsiktiga lösningen är att det måste bli en uppgörelse mellan den svenska och danska staten. Som det är nu kan det inte fortsätta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".