Alltfler irakiska flyktingar smugglas in

Smugglingen av irakiska flyktingar in till Skåne ökar och framförallt är det unga pojkar som kommer den illegala vägen. På sistone har man också märkt att fler omyndiga smugglas över Öresundsbron.

På sängkanten i ett rum för tre på transithotellet i Arlöv sitter 16-åriga Fady och berättar om hur han tvingades lämna sitt hem och det som finns kvar av hans familj.

Hans pappa har försvunnit och är troligen mördad. Sin mamma och syster lämnade han kvar, men han har ingen aning om var i landet de befinner sig. Själv åkte han på en mardrömsresa till Sverige. Mestadels med lastbil, utan mat och med lite vatten.

Toaletten bestod av tomma vattendunkar men det var enda sättet säger han. Fady är en av de 750 000 irakier som befinner sig på flykt just nu. Och enligt Annika Vangård, kommissarie på utlänningssektionen, en vanlig syn för utlänningspolisen i Skåne.

- Den sista veckan har vi fått ärenden om smuggling, mestadels av irakier, näst intill varje dag. Ensamma män, yngre och en del barn under 18 år. Vi känner att det här hör ihop med den allmänna ökningen av asylsökande irakier. Givetvis ökar smugglingen över bron också.

Fady kommer snart att hamna i en familj. Framtiden ser han ljust på nu när han lämnat explosionerna i Irak. Få gå i skolan och slippa vara rädd och kanske få hit sin mamma och sin syster någon dag. För tillbaka vill han inte. Kommissarie Annika Vangård tror att hon kommer att få se många fler fall av hitsmugglade irakier framöver.

- Kommer situationen i Irak se ut som den gör just nu så är det klart att det inte omedelbart kommer att gå ner.