Borttappad (m)-röst vållar bekymmer

Historien med den borttappade moderatrösten i kommunalvalet i Klippan fortsätter att ställa till bekymmer.

På måndagskvällen samlas det nyvalda kommunfullmäktige i Klippan för första gången. Men det kan också bli den sista eftersom valresultatet har överklagats.

– Går överklagandet igenom innebär det att de val man gör nu gäller i två månader, sedan får den korrigerade fullmäktigesammansättningen göra nya val efter det, säger Bengt Lundell, statsvetare vid Lunds universitet.

Förlorar vågmästarroll
Mycket tyder på att Sverigedemokraterna förlorar ett mandat till moderaterna och därmed sin vågmästarroll. Det kan få betydelse eftersom fullmäktige vid kvällens möte skall välja ordförande och valberedning.

Har erkänt
Länsstyrelsen har erkänt att man har missat att räkna en moderat röst som är helt avgörande för om moderaterna skall få det sista mandatet i fullmäktige.

Föreslår ändring
Länsstyrelsen har föreslagit att valresultatet skall ändras men Valprövningsnämnden har ännu inte fattat sitt beslut. Det kan komma denna vecka. Skulle det dröja kan det fullmäktige som sitter nu, fatta beslut om både budgeten för nästa år och sammansättningen av nämnder och styrelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".