Muterad klamydiastam nu även i Skåne

Den muterade varianten av klamydiabakterien har brett ut sig även i Skåne. Framöver analyseras alla klamydiatester två gånger för att komma åt den.

– I första skedet hittade vi fem-sex stammar. Det var tillräckligt för att vi skulle se att det var ett problem och att vi måste gå vidare, säger Kenneth Persson, överläkare på mikrobiologen på universitetssjukhuset i Malmö.

10 procent av proverna
Det är dit alla skånska klamydiaprover nu skickas för analys. Runt 10 procent av alla positiva klamydiatester i Skåne tillhör den nya, muterade varianten av bakterien, säger överläkare Kenneth Persson.

Upptäcktes i Halland
Den muterade klamydiastammen upptäcktes i mitten av oktober i Halland och det var en variant av klamydiabakterien som slank förbi den vanligaste analysmetoden.

– Vi har fått utveckla en särskild metod för att finna de här patienterna, säger Kenneth Persson.

Behövde ny metod
Den muterade bakterien går alltså att spåra i den nya analysen. Men de klamydiaprov som kommit mikrobiologen i Malmö före den 1 november är osäkrare.

– Där är proven redan kastade och vi kan inte gå längre tillbaka, säger Kenneth Persson.

Minskad trend kan vara falsk
Oroliga patienter får helt enkelt lämna ett nytt prov för att testas för den muterade klamydiavarianten. Och minskningen av antalet klamydiafall som setts de senaste året kanske inte var så stor som man tidigare trott.

– Vi kommer att upptäcka runt 10 procent mer än vad vi hade räknat med tidigare, konstaterar Kenneth Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".