Sänkt a-kassa ger fler socialbidragstagare

De ändringar av a-kassan, som den nya regeringen planerar för, kommer att ge kommunerna högre kostnader för socialbidrag.

Nu vill Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu (s), att staten kompenserar kommunerna, annars kommer pengar tas från skola och barnomsorg.

- Staten skall inte spara på sin budget för att tvinga kommunerna att betala det som är statens åtagande, säger Ilmar Reepalu (s), kommunalråd i Malmö.

En del personer kommer med de nya sänkta a-kasseersättningarna att bli beroende av socialbidrag. De som har varit inne i arbetslöshet en tid får sin a-kassa kraftigt sänkt. Hamnar man under existensminimum har man rätt till kompenserat socialbidrag som betalas ut av kommunen.

Kostnaderna är svåra att beräkna exakt men för hela Sverige talar man om kostnader på 1,5-2 miljarder kronor. Och i Malmö finns det ett större behov än genomsnittet.

- Vi har en högre arbetslöshet här och många som har varit arbetslösa länge. Dessutom är Malmö en studentstad vilket innebär att studenter när de är färdigutbildade och bor i Malmö och inte får jobb också kommer att vara beroende av socialbidrag från kommunen, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".