Forskare skeptiska till fler poliser

Skåne kommer fram till år 2010 att få runt 500 fler poliser. Satsningen gäller framför allt närpoliser som rör sig ute, men kriminologer avfärdar satsningen som kostsam och verkningslös.

Stina Lönn och Heba El-yassir i Kristianstad är däremot positiva till att fler poliser kommer att synas ute.

– Det tycker jag är jättebra med allt liv och väsen som det är här, säger Stina Lönn.

– Det känns tryggare att gå på stan, om det är fler poliser, menar Heba El-yassir.

Den förra regeringen började utbilda 1000 extra poliser varje år i hela Sverige. Det här ger nu effekt, samtidigt som den nya regeringen också har utlovat extra resurser till polisen.

Därför räknar Skånepolisen med att få sammanlagt 500 fler poliser under perioden fram till 2010. Hur resurserna i Skåne kommer fördelas är fortfarande oklart, men satsningen kommer framför allt vara på närpoliser som rör sig mycket ute.

Många kriminologer är emellertid kritiska till den här typen av satsningar och menar att de inte leder till att fler brott klaras upp.

– Man kan tänka sig en minskning, om man mycket noggrant går igenom var poliser skulle kunna tänkas ha effekt, och sedan sätter in poliser just där, men att bara lägga ut 500 polistjänster tror jag inte kommer att ha effekt, säger Henrik Tham, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".