Helsingborg vill starta kvinnogrupper

Helsingborgs kommun vill starta kvinnogrupper för de personer som nyligen kommit till Sverige. Därför har kommunen ansökt om bidrag från Länsstyrelsen för att kunna anställa två personer handledare som ska guida nyanlända kvinnor i det svenska samhället.

– Det kan vara boende, skola, dagis, barnuppfostran, lagar, olika krav från samhället som ser helt annorlunda ut och givetvis att kvinnorollen är annorlunda, säger Anna-Carin Mortenlind på utvecklingsnämnden i Helsingborg som har varit med att ta fram förslaget om kvinnogrupper.

Sedan tidigare finns mansgrupper tar där de nyanlända männen får diskutera hur man upplever det svenska samhället och hur man tacklar sin nya roll här. Men även kvinnor upplever en förändring och kan behöva ställa frågor om hur deras roll skiljer sig från hemlandets.

– Bara en sådan sak som att lämna på dagis kan ju förvandlas till ett jätteberg att bestiga om man aldrig har tänkt de tankarna tidigare, säger Anna-Carin Mortenlind.

Kommunen i Helsingborg vill nu anställa två handledare som ska kunna guida nyanlända kvinnor in i det svenska samhället. Men handledarna ska inte bara fungera som lärare, utan också som bollplank om man behöver prata.

– Det handlar om att bli mött där man är. Att få berätta sin egen historia, att någon lyssnar på den men också om att få ventilera känslor och att få kunskap om det nya samhället och att förstå sammanhangen, säger Anna-Carin Mortenlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".