HIV-fallen ökar i Skåne

Antalet upptäckta HIV-fall ökar i Skåne, och som det ser ut just nu blir 2006 det värsta året i statistiken på tio år. Bara hittills i år har 57 nya fall upptäckts i Skåne.

– Smittvägarna är kända och det rör sig nästan uteslutande om sexuell smitta, både heterosexuellt och män som har sex med män, så förklaringen är att allt för många har osäker sex, säger Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Skåne.

Han tror att en av faktorerna bakom att allt fler väljer att ha oskyddat sex är att respekten för HIV har minskat.

– Det är tråkigt i samband med lust och kärlek att behöva tänka på sjukdom och faror men det är tyvärr nödvändigt, säger Hans-Bertil Hansson.

Det enda sättet att få ner antalet nya HIV-fall, enligt Hans-Bertil Hansson, är att var och en tar större ansvar, att medvetenheten kring riskerna finns och att man tar ansvar för både sig själv och sin partner.

– Det innebär att man i princip alltid använder kondom under hela samlaget, även vid lite mer långvariga kontakter tills man har bestämt sig för att vara trogna mot varandra, råder Hans-Bertil Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista