Ett 20-tal särskilt utsatta övergångsställen i Kristianstad har målats röda för att öka säkerheten. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad

Kristianstad prövar röd vägmarkering

Kristianstad har nu som enda stad i Sverige fått rödmålat vid speciellt utsatta övergångsställen.

Kommunen tror att detta ska minska olyckorna mellan cyklister och bilister men inte alla Kristianstadsbor verkar ha märkt någon skillnad.

– Du berättar att de är röda och det har jag inte sett, trots att jag både har kört bil och cyklat över dem, säger en kvinna och fortsätter:

– Det skulle nog varit ännu rödare för att man skulle reagera på det, ser man det inte kunde det lika gärna varit vitt.

Vid drygt ett 20-tal övergångsställen i Kristianstad har man målat rektangulära röda färgfält över ena körbanan. Andra städer har gjort på liknande sätt men då har man använt andra färger. Kristianstad är också ensamt om att endast ha målat ena körbanan. Den körbana där cyklisten är som mest utsatt.

– Vi tycker att den här färgen uppmärksammar bilisterna att detta är en yta där man skall iaktta försiktighet, säger Stefan Fransson på C4 teknik.

Han har suttit med i den grupp som arbetat fram förslaget och han hoppas att den nya färgkombinationen skall leda till högre trafiksäkerhet och mindre olyckor och incidenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista