Foto: PRB

Tredje fallet av legionella i Helsingborg

Det tredje fallet av legionärssjuka på bara några månader har upptäckts i Helsingborg. Det var en äldre kvinna som drabbades, troligen efter att ha använt en handdusch.

– Hon var fullständigt utslagen och läkaren talade om att det kunde bli nödvändigt att lägga henne i respirator. Vi trodde att den sista stunden var kommen , berättar kvinnans dotter, Gertrud Persson.

På sjukhuset fick kvinnan antibiotika och legionellan kunde stoppas.

När det stod klart för läkarna att Gertruds mamma hade fått legionärssjuka åkte miljökontoret i Helsingborg till hennes lägenhet för att ta prover.

– Efter den första provtagningen hittade vi legionella i samtliga prover och mer eller mindre även i en grannlägenhet, säger Anna Hellstedt, miljöinspektör i Helsingborg.

Legionella kallas det släkte av bakterier som orsakar legionärssjuka. Bakterien trivs i stillastående vatten och överlever i temperaturer från 20-50 grader. Bakterien kan växa till om vattnet står still i ledningarna länge. Har du till exempel varit bortrest en vecka kan det vara idé att spola igenom systemet ett par minuter. Annars är det normalt sett ingen större fara.

– Se till att det varma vattnet hålls kallt och det varma vattnet hålls varmt, varmvatten temperaturen bör inte understiga 50 grader vid tappstället, säger Anna Hellstedt.

Personer med nedsatt immunförsvar är alltid mer utsatta. Gertrud Perssons mamma var en av dem. Men hon är åtminstone på bättringsvägen.

– Idag mår hon förhållandevis bra och är på gott humör men hon har fortfarande sviter efter det här, berättar Gertrud Persson.

Skåne är lite hårdare drabbat än resten av Sverige. 25 fall av sjukdomen har rapporterats i år. Det är en liten ökning jämfört med i fjol, och det kan bero på det varmare vädret säger man på Smittskydd Skåne som har hand om smittskyddsanmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista