Landskrona vill ha övervakningskameror

Trots att våldsbrotten minskar i Landskrona, så vill kommunen fortfarande bevaka centrum med kameror. Statistik för årets första nio månader visar att kommunens åtgärder för att minska brottsligheten fungerat, men fler insatser väntar.

– Att vi har brutit trenden innebär inte att vi kommit ner på en nivå som är acceptabel. Just kameraövervakning är en del av vår strategi för att öka tryggheten i centrala stan, menar Landskronas kommunchef Sergio Garay.

Att våldsrelaterade brott har minskat beror, enligt kommunchefen, kanske främst på att myndigheterna samarbetar bättre. Trots att metoderna tycks fungera, så vill man alltså fortfarande bevaka centrum med kameror.

– Offentliga platser är ju ställen där integritetsintressena gör sig särskilt starkt påminda, säger Sören Svensson, som handlägger kommunens ansökan på länsstyrelsen.

I sin ansökan om kameraövervakning använder kommunen just förebyggandet av brottsligheten som ett argument, men om nu brottsligheten redan sjunker utan kameror, så kan det påverka länsstyrelsens beslut.

– Även om det har minskat, har det betydelse om man kan komma till en slutsats att brottsligheten är så pass omfattande att det väger över integritetsintresset, säger Sören Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".