Utländska chaufförer struntar i böter

Den svenska staten förlorar varje år miljontals kronor när utländska lastbilschaufförer inte betalar sina böter.

Närmare hälften av de chaufförer som bötfälls struntar i att betala. Det här visar statistik som rikspolisstyrelsen tagit fram åt Sveriges Radio. Och till skillnad från de svenska chaufförerna riskerar de utländska ingenting eftersom det inte går att driva in böterna.

Staten går miste om miljoner
Under förra året skrev polisen ut närmare 8 000 böteslappar till chaufförer i yrkestrafik. Av dem har 1 200 aldrig betalats och omräknat i pengar handlar det i runda tal om närmare 2,5 miljoner kronor som staten bara under förra året förlorat i obetalda böter. De hårdast drabbade länen är Västra Götaland och Skåne.

Bara hälften betalar
En närmare titt på statistiken visar dessutom att yrkestrafiken från utlandet står för en stor andel av de obetalda böterna. Medan runt 90 procent av de svenska chaufförerna till slut betalar sina böter, betalade bara strax över hälften av de utländska sina böter.

Välkänt problem
Problemet är väl känt bland de svenska yrkeschaufförerna. Jan Svensson har själv under åtta år kört på utlandet, bland annat Tyskland där det är mycket hårdare regler.

– När man körde på utlandet innan och blev bötfälld med större belopp sattes klossar på hjulet och då kunde du inte rulla förrän böterna var betalda, vittnar han.

Jan Svensson tycker att de chaufförer som inte betalar sina böter borde få stå still.