Vägverket ser över bullerstörningar

Vägverket är nu villiga att undersöka om det finns några lösningar på bullerstörningarna längs Dörrödsvägen i Veberöd.

Som P4 Radio Malmöhus rapporterat om tidigare, har flera boende längs Dörrödsvägen protesterat mot utformningen och placeringen av Vägverkets hastighetsdämpande refuger. Skälet är att sedan refugerna kom på plats, stör bullret från trafiken till och med inomhus.

– Åtgärderna är gjorda för att dämpa hastigheten och förbättra trafiksäkerheten, framför allt för oskyddade trafikanter, säger Elin Engqvist som arbetar med trafiksäkerhet på Vägverket i Kristianstad.

Öronbedövande hjuldunk
Refugen som Vägverket har byggt är kantad med kullersten för att bilisterna skall tvingas sakta ner och snirkla sig förbi, men istället kör bilisterna rakt igenom, och det dubbla, dunkande ljudet av däck som slår mot gatsten är öronbedövande.

Kräver ombyggnad
De boende vill nu att Vägverket tar bort kantstenarna och lägger asfalt istället.

– Vi försöker alltid göra en bedömning och väga problemen mot varandra men ibland är det svårt att förutse hur stora bullerproblemen blir, säger Elin Engqvist.

Ny bedömning
Efter att ha lyssnat till de boendes synpunkter säger hon att Vägverket nu skall försöka se över om det finns några förbättringar de kan göra för att förbättra bullersituationen.

– Vi får återigen försöka väga trafiksäkerhetsfrågorna mot bullerstörningarna, säger Elin Engqvist.

Svår avvägning
Martin Houmann, ansvarig för bullerfrågor på Vägverket, har full förståelse för de boendes situation.

– Vi har en del målkonflikter, inte bara mellan buller och trafiksäkerhet utan det är fler områden och det gäller att hitta en gyllene medelväg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".