Nytt hopp för konkursdrabbade Klippan

Driften av det konkursdrabbade pappersbruket Klippan AB kan komma att återupptas. Två lokala företagare är intresserade av att köpa pappersbruket av konkursförvaltaren.

– Jag hoppas att alla detaljer löser sig så att vi kan starta upp med 30-40 personer som det har talats om, säger en förväntansfull Johan Pettersson, facklig ordförande i Pappers på Klippan AB.

Intresserade att ta över
230 personer förlorade jobben när Klippan AB gick i konkurs i somras. Men nu är två företagare intresserade av att ta över driften av pappersbruket, i mindre skala. Det handlar om Bengt Thomasson som driver en mekanisk verkstad i trakten och har servat maskinerna på Klippan AB i runt 20 år och Roy Hansson som tidigare drev ett åkeri i Ljungbyhed.

Möte med länsstyrelsen
De båda företagarna har på torsdagen haft möte med länsstyrelsen för att få veta vad som krävs av dem om föroreningar hittas i området kring det gamla pappersbruket. Nu går de vidare och förhandlar med konkursförvaltaren.

30-tal nya jobb
Om de tar över driften av pappersbruket tror Bengt Thomasson att det skulle kunna ge jobb till mellan 30 och 40 personer. För att få lönsamhet vill han börja försiktigt.

– Klippan är ett samhälle där det alltid har funnits ett pappersbruk, de kan papper och nu står där tomma maskiner och kan man göra en bra grej av det, så varför inte, säger Bengt Thomasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".