Lugnt då kristallnatten manifesterades

Polisens närvaro var på torsdagskvällen massiv när det på flera håll i Skåne hölls manifestationer till minne av kristallnatten 1938. Särskilt många poliser fanns i Kristianstad där två olika tåg arrangerades, men allt gick lugnt till.

Knappt 200 personer deltog i fackeltågsmanifestationen i Kristianstad på torsdagskvällen. Manifestationen som gick från Söderportskolan till Lilla torg följdes av ett stort antal poliser. Två timmar senare samlades runt 150 personer i ytterligare en demonstration, men den gick också lugnt till.

Även i övriga Skåne kunde manifestationerna till minne av kristallnatten hållas utan bråk. Åtta evenemang, i bland annat Malmö, Lund, Helsingborg och Landskrona, hade tillstånd.

Utöver dem genomfördes dessutom två demonstrationer som inte hade något tillstånd.

I Helsingborg orsakade ett 30-tal antifascister trafikkaos när de gick på gatorna, men polisen gjorde inget och det hela förflöt lugnt. I Ystad vandrade omkring 20 nazister genom stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista