Nya bärningsförsök av störtat flygplan

Efter flera misslyckade försök under veckan, gör Statens haverikommission på fredagen nu nya försök att bärga det flygplan som störtade i Östersjön för drygt tre veckor.

Tidigare bärgningsförsök har avbrutits på grund av hög sjö och kraftiga vindar, men nu är vädret mer gynnsamt.

– Det är väl inget stort högtryck men det är i alla fall en lucka mellan två lågtryck som ger oss möjlighet att genomföra bärgningen, säger Stefan Christensen, utredningschef på Statens haverikommission.

Kortvarig förbättring
Men förbättringen i väderförhållandet är kortvarigt, enligt prognoserna från SMHI kommer det att börja blåsa redan till kvällen igen.

Bärgas i container
Flygplanet kommer att bärgas i en container som placerats på havsbotten under natten. Med hjälp av ett vinschsystem kommer sen dykarna att lyfta in vrakdelarna i containern. Kropparna efter de tre personer som omkom i olyckan är lokaliserade till planets mittsektion.

Komplicerat arbete
När bärgningen sedan är klar transporteras vrakdelarna till land av marinens ubåträddningsfartyg, Belos. Det är ett komplicerat bärgningsarbete. Flera tidigare försök har tvingats avbrytas.

– Detta är inte bara praktiskt rent svårt, arbetet har även fått ställas in på grund av de hårda säkerhetsföreskrifterna för dykning, säger Stefan Christensen.

Orsaken fortfarande oklar
Orsaken till olyckan är fortfarande okänd. Men när alla delarna från flygplanet är bärgade inleds ett omfattande utredningsarbete.

– Det kan vara en hel rad med tänkbara orsaker bakom en så här tragisk olycka och vi måste följa upp alla tänkbara anledningar, därför kan dessa utredningarna ta lång tid, säger Stefan Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".