Malmötolkar stödjer strejkande kollegor

Tolkar i Malmö väljer nu att stödja de 40-tal tolkar i Helsingborg som sedan ett par veckor tillbaka bojkottar sjukvårdsuppdrag från Region Skåne på grund av missnöje med regionens upphandling.

Malmötolkarna träffades på torsdagskvällen för att diskutera vad som ska göras för att rädda yrkeskåren från vad de själva beskriver som oseriös verksamhet.

– Tolkarna i Malmö har lovat att inte ta tolkningar i Helsingborg så länge vi har vår aktion, säger Emir Mehmedovic, tolk och ordförande för tolkförbundets avdelning i Helsingborg.

Protest mot fri etablering
Vid mötet i Malmö utsågs en arbetsgrupp som skall arbeta för att ta fram en gemensam strategi. Det handlar om att göra fler uppmärksamma på de problem som uppstått för yrkeskåren sedan det blev fritt fram för alla att etablera sig som tolkar.

Brist på kontroll
Det handlar framför allt om bristen på regler och kontroll men också om stora skillnader i arvoden.

– Region Skåne måste tänka på vilket ansvar man har för dessa patienter. Det gör man inte när man väljer det billigaste alternativet, säger Emir Mehmedovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".