Planet utanför Trelleborg har bärgats

På fredagskvällen bärgades det privatplan som störtade i Östersjön utanför Trelleborg för snart fyra veckor sedan. Nu ska kvarlevorna efter de tre besättningsmännen identifieras.

Bärgningsarbetet har dragit ut på tiden på grund av de besvärliga väderförhållandena.

- Det har varit extra besvärligt beroende på den storm som var i förrgår som har orsakat ganska kraftiga strömmar i området. Och att arbeta på 43 meters djup är aldrig okomplicerat, säger Stefan Christenssen, haverikommissionens utredningschef.

Det var den 16:e oktober som planet av okänd anledning störtade i havet under en inflygning mot Sturups flygplats.

Nu ska olyckan utredas och de omkomna identifieras. De kvarlevor man har hittat ska överlämnas idag till rättsmedicinska avdelningen i Lund för identifiering med hjälp av DNA.

Och vrakdelarna kommer att köras till en hangar på Sturups flygplats där man ska försöka ta reda på orsaken till olyckan.

- Den svarta lådan kommer att skickas på analys till ett laboratorium i Hamburg och vi kommer jobba tillsammans med österrikiska haverikommissionens experter eftersom flygplanet var registrerat i Österrike, säger Stefan Christenssen som inte vet när utredningen kommer att vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".