Protestlista mot universitetsbesparingar

Humanist- och teologistuderande vid Lunds universitet känner sig nedprioriterade. I fredags presenterades universitets budget, vilket ledde till att en protestlista upprättades.

Studenter och lärare kände sig besvikna, när det stod klart att det skulle bli ytterligare försämringar.

– Det var droppen för de flesta, så att nu har det samlats in drygt tusen namn på fyra, fem dagar, säger Elisabeth Göransson, doktorand i latin och initiativtagare till listan.

Varje student innebär en viss summa pengar från staten, men sedan är det upp till skolorna att fördela dessa mellan olika ämnesområden. Det är här som Elisabeth Göransson tycker att humaniora och teologi missgynnas, både i jämförelse med andra universitet och andra utbildningar i Lund.

Skolledningen säger att det är ett svårt problem, men att det beror på att det blir allt färre som söker de här utbildningarna, vilket alltså innebär mindre pengar från staten.

– Det som nu är anledningen till nedskärningarna på totalbeloppet är ju helt enkelt det vikande elevantalet, och det är naturligtvis svårt för universitetet att fördela medel till studenter som inte kommer, säger Hans Modig, förvaltningschef vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".